Blog

Koronavirüs Testim Pozitif Çıktı Yapmalıyım?

Covid-19 testim pozitif çıktı, ne yapmam gerekiyor?

Korona Oldum Ne Yapmalıyım? Covid-19 testi pozitif çıkarsa ne yapılır? Nelere dikkat edilir? Ne yenir, ne içilir? Ne yapılır?

Not: Yazının başı bilimsel verilere dayanıyor. Son kısımda kendi tecrübelerimden bahsedeceğim.

İçindekiler

Koronavirüs Nedir?

Koronavirüs, burnunuzda, sinüslerinizde veya boğazınızın üst kısmında enfeksiyona neden olan yaygın bir virüs türüdür. Çoğu koronavirüs tehlikeli değildir.

2020’nin başlarında, Aralık 2019’da Çin’de meydana gelen bir salgının ardından Dünya Sağlık Örgütü, SARS-CoV-2’yi yeni bir koronavirüs türü olarak tanımladı. Salgın hızla dünyaya yayıldı.

COVID-19, SARS-CoV-2’nin neden olduğu ve doktorların solunum yolu enfeksiyonu dediği şeyi tetikleyebilen bir hastalıktır. Üst solunum yolunuzu ( sinüsler, burun ve boğaz) veya alt solunum yolunuzu (soluk borusu ve akciğerler ) etkileyebilir.

Diğer koronavirüslerin yaptığı gibi, esas olarak kişiden kişiye temas yoluyla yayılır. Enfeksiyonlar hafif ile ölümcül arasında değişir.

SARS-CoV-2, Orta Doğu solunum sendromu (MERS) ve ani akut solunum sendromu (SARS) gibi ciddi hastalıklara neden olanlar da dahil olmak üzere yedi tip koronavirüsten biridir. Diğer koronavirüsler, yıl boyunca bizi etkileyen soğuk algınlığının çoğuna neden olur, ancak sağlıklı insanlar için ciddi bir tehdit oluşturmaz.

Koronavirüs Varyantları Nelerdir?

Bir virüsün insanlara bulaşması ve bunu yaptığı için değişmesi veya mutasyona uğraması normaldir. Şu anda yayılmakta olan, bazılarının orijinal virüsten daha bulaşıcı ve daha ölümcül olduğunu kanıtlayan çeşitli varyantlar var.

Pandemi boyunca bilim adamları, aşağıdakiler gibi değişkenleri yakından takip ettiler:

  • Alfa
  • Beta
  • Gama
  • Delta
  • Omikron
  • Lambda
Koronavirüs Testim Pozitif Çıktı Yapmalıyım
Koronavirüs Testim Pozitif Çıktı Yapmalıyım

Koronavirüs Belirtileri Nelerdir?

 

  • Ateş
  • Öksürme
  • Nefes darlığı
  • nefes almada zorluk
  • Tükenmişlik
  • Titreme, bazen sallayarak
  • Vücut ağrıları
  • Baş ağrısı
  • Boğaz ağrısı
  • Tıkanıklık/burun akıntısı
  • Koku veya tat kaybı
  • Mide bulantısı
  • İshal

Virüs; zatürreye, solunum yetmezliğine, kalp problemlerine, karaciğer problemlerine, septik şoka ve ölüme yol açabilir. Birçok COVID-19 komplikasyonuna sitokin salınım sendromu veya sitokin fırtınası olarak bilinen bir durum neden olabilir. Bu, bir enfeksiyonun bağışıklık sisteminizi, kan dolaşımınızı, sitokinler adı verilen inflamatuar proteinlerle doldurması için tetiklediği zamandır. Dokuları öldürebilir ve organlarınıza zarar verebilirler. Bazı durumlarda, akciğer nakline ihtiyaç duyulmuştur.

Çin’deki araştırmacılara göre, COVID-19 olan kişilerde en sık görülen belirtiler şunlardı:

  • Ateş 99%
  • yorgunluk %70
  • öksürük %59
  • İştahsızlık %40
  • Vücut ağrıları %35
  • Nefes darlığı %31
  • Mukus/balgam %27

COVID-19 nedeniyle hastaneye kaldırılan bazı kişilerin bacaklarında, akciğerlerinde ve atardamarlarında da dahil olmak üzere tehlikeli kan pıhtıları oluşmaktadır.

Koronavirüs Testim Pozitif Çıktı Yapmalıyım
Koronavirüs Testim Pozitif Çıktı Yapmalıyım

Koronavirüs ve Grip Arasındaki Farklar Nelerdir?

 

Soğuk algınlığı vs Grip vs.

Alerjiler ve COVID-19

Belirtiler Soğuk Nezle Alerjiler COVID-19

(orta ile şiddetli arasında değişebilir)

Ateş Nadir Yüksek (100-102 F), 3-4 gün sürebilir Asla Yaygın
Baş ağrısı Nadir Yoğun yaygın olmayan Hafif
Genel ağrılar, ağrılar Hafif Olağan, genellikle şiddetli Asla Hafif
Yorgunluk Hafif Yoğun, erken başlar, c Ara sıra Yaygın
Uzun yol yorgunluğu Asla Her zamanki gibi 2-3 hafta içinde gitti Asla Hafif
Tıkalı/burun akıntısı Yaygın Ara sıra Yaygın Ara sıra
Hapşırma Her zamanki Ara sıra Her zamanki Ara sıra
Boğaz ağrısı Yaygın Yaygın Ara sıra Ara sıra
Öksürük hafif ila orta Yaygın, şiddetli olabilir Ara sıra Yaygın
Koku ve tat kaybı Ara sıra Ara sıra Asla Ara sıra
Döküntü Nadir Nadir Gerçekleşebilir Gerçekleşebilir
Pembe göz Gerçekleşebilir Gerçekleşebilir Gerçekleşebilir Gerçekleşebilir
İshal Asla Bazen çocuklarda Asla Ara sıra
Nefes darlığı Nadir Nadir Nadir, alerjik astımı olanlar hariç Daha ciddi enfeksiyonlarda
Göğüs ağrısı Nadir Daha ciddi enfeksiyonlarda Nadir Daha ciddi enfeksiyonlarda

 Koronavirüs Nasıl Bulaşır?

 

Damlacıklar veya aerosoller. Bu en yaygın aktarımdır. Enfekte bir kişi öksürdüğünde, hapşırdığında veya konuştuğunda, damlacıklar veya aerosol adı verilen küçük parçacıklar virüsü burnundan veya ağzından havaya taşır. O kişinin 6 fit yakınında bulunan herkes onu ciğerlerine soluyabilir.
Havadan iletim. Araştırmalar virüsün havada 3 saate kadar yaşayabildiğini gösteriyor. Ona sahip olan biri nefes verirse ve siz o havayı içinize çekerseniz ciğerlerinize girebilir. Uzmanlar, virüsün hava yoluyla ne sıklıkta yayıldığı ve pandemiye ne kadar katkıda bulunduğu konusunda ikiye bölünmüş durumda.

Yüzey iletimi. Daha az yaygın bir yöntem, virüsü olan birinin öksürdüğü veya hapşırdığı yüzeylere dokunduğunuz zamandır. Kirlenmiş bir tezgaha veya kapı koluna dokunabilir ve ardından burnunuza, ağzınıza veya gözlerinize dokunabilirsiniz . Virüs plastik ve paslanmaz çelik gibi yüzeylerde 2-3 gün yaşayabiliyor. Bunu durdurmak için, sizin ve ailenizin günde birkaç kez dokunduğu tüm sayaçları, düğmeleri ve diğer yüzeyleri temizleyin ve dezenfekte edin.

Fekal-oral. Çalışmalar ayrıca virüs parçacıklarının enfekte kişilerin kakasında bulunabileceğini düşündürmektedir. Ancak uzmanlar, enfeksiyonun enfekte bir kişinin dışkısıyla temas yoluyla yayılıp yayılmayacağından emin değil. Bu kişi banyoyu kullanır ve ellerini yıkamazsa, dokunduğu şeylere ve insanlara bulaşabilir.

Virüs en sık semptomları olan kişiler aracılığıyla yayılır . Ancak herhangi bir belirti göstermeden geçmek mümkündür. Enfekte olduklarını bilmeyen bazı insanlar bunu başkalarına verebilir. Buna asemptomatik yayılma denir. Ayrıca, presemptomatik yayılma adı verilen herhangi bir enfeksiyon belirtisi fark etmeden önce de bulaştırabilirsiniz.

Koronavirüs Testim Pozitif Çıktı Yapmalıyım
Koronavirüs Testim Pozitif Çıktı Yapmalıyım

Koronavirüs Testim Pozitif Çıktı Ne Yapmalıyım?

İşin bilimsel verilerini yukarıda paylaştım. Bundan sonrası tamamen benim kişisel görüşümdür. O yüzden kesinlikle sağlık tavsiyesi olmadığını söylemeliyim. Bu yazdıklarıma güvenerek iş yapmayın. Belirti varsa, mutlaka doktora görünün ve Koronavirüs testi yaptırın.

23 Ocak 2022 tarihinde vücudumda biraz kırgınlık hissettim. Onun dışında bir şey yoktu. Bazen alkolü accık fazla kaçırınca, aynı kırgınlığı hissediyorum. Bu yüzden çok fazla üzerinde durmadım. Fakat 24 Ocak sabahı boğazımda bir tıkanıklık ve eklem yerlerimde hafif bir halsizlik hissedince, gidip test yaptırmak istedim. Yalnız yaşasam ve evden çalışsam kesinlikle yaptırmazdım, yalan yok. Fakat hem evde annem ve babamın olması, hem de iş yerinde çok fazla insanla bir arada bulunmam nedeniyle, gidip test yaptırmak istedim.

Ve bingo, 2 yıl var gücümle kaçtığım Korona beni yakaladı.

Koronavirüs’ün ilk çıktığı zamandan itibaren yaklaşık 1 yıl, gerçekten çok korktum. Çünkü ailemde akciğer zayıflığı var. Fizik olarak gerçekten güçlüyüz, hepimiz yaşımızdan en az 10 yaş genç gösteriyoruz. Fakat akciğerler aşırı zayıf. Babaannemi ve iki amcamı, KOAH nedeniyle erken yaşta kaybettik. Ben de uzun yıllar sigara içtim. Ancak 2 yıl önce bıraktım. Bırakmak zor oldu ama başardım.

Şu an Korona testi sonucu çıkalı 2 gün oldu. Fakat çok sıkıcı gerçekten dışarı çıkamamak. İlk gün sıktım kendimi ama bugün saldım. Viskimi açtım ve mezemi aldım. Bu makaleyi kaleme alıyorum 🙂

Dediğim gibi, ilk 1 sene gerçekten Koronaya yakalanmaktan çok korktum. Fakat zaman geçtikçe, aşı ve test konuları, kullanılan ilaçlar ortaya çıktıkça, benim bu virüse karşı inancım zayıfladı. Şu an hiç korkum yok.

2 Sinovac ve 2 Biontech aşısı oldum. Şu anki durumumun nedeni aşılar mı yoksa bünyemin sağlam olması mı bilmiyorum. Sadece hafif bir burun akıntısı ve çok hafif bir ses kısılması var o kadar. Koku kaybı, halsizlik, ateş yok. Ha, ateşim bazen 37 derece oluyor ama o kadar. Daha fazla yükselmiyor.

7 gün karantinadayım ve asla evden dışarı çıkmayacağım. Benim inanıp inanmamamın bir önemi yok. Sadece içinde bulunduğum toplumun kurallarına uyuyorum. Size de bunu tavsiye ederim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu